Home
Dieren
  dolfijnen 1
  dolfijnen 2
  katten
  paarden
  vogels
  haaien
  koeien
  goudvissen
  olifanten
  kikkers
  krokodillen
  schilpadden
  ijsberen
  orka
 
Landen
  egypte
  india
  suriname
Diversen
vulkanen
  computers
  lego
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dolfijnen

Dolfijnen horen bij de walvisachtigen Maar de bekendste soort is de tuimelaar. Deze dolfijn kan wel dertig jaar oud worden en 650kg zwaar en vier meter lang. De tuimelaar komt ook voor bij de Europese kust. Er zijn ook onbekende dolfijnen. Over de onbekende dolfijnen is er niet veel informatie te vinden. De dolfijnen hebben zich aangepast in de zee. Je kunt ze dan ook goed van de andere dieren herkennen. De meeste dolfijnen hebben drie soorten vinnen. De borstvinnen om te sturen, de rugvin om stabiel te blijven in het water, en de sterke staart daar komen alle voortbewegingen uit voor een sprong. Dolfijnen ademen uit door omhoog te spuiten. In het water kunnen dolfijnen niet ademen. Daarom moeten ze steeds naar boven. Dus kunnen ze op het land wel leven.

Dolfijnen kunnen ook heel goed horen, ze kunnen zelfs dingen horen die voor mensen te hoog zijn om te kunnen horen. Dolfijnen kunnen met ruiken, maar ze kunnen wel proeven. En ze kunnen ook goed horen en zien. Zij hebben ook een sonar, dat wordt ook wel echolocatie genoemd. Een sonar werkt zo: Dolfijnen maken geluiden via het blaasgat op hun hoofd. Die geluiden komen tegen een vis of een ander voorwerp aan. Dan kaatsen die geluiden terug en worden via de onderkaak V8 de dolfijn opgevangen. Via de onderkaak gaat het geluid naar het middenoor.
Zo weet de dolfijn hoe hij kan zwemmen en waar de vis is. Als de Tuimelaar 6 tot 10 jaar is, dan is hij klaar om te paren. Op deze leeftijd krijgen de mannetjes en vrouwtjes belangstelling voor elkaar. Dit kan gepaard gaan met enorme stoeien en knuffelpartijen. De paring kan het hele jaar door plaatsvinden. Een mannetje kan aan het water proeven of er een bronstig Vrouwtje in de buurt is. De paring vindt onderwater plaats, buik tegen buik. Na 12 maanden wordt het kleintje geboren onder water. De geboorte bij dolfijnen vindt in een andere volgorde plaats dan bij andere zoogdieren het geval is. Eerst komt de staart en als laatste het hoofd Tijdens het zogen legt het jong zijn tong om de tepel van de moeder. Hetjong heeft geen zuigreflex, de moeder spuit de melk in de bek van het jong. Na ongeveer 3 maanden begint het jong met vis te spelen en langzamerhand ook te eten. Dolfijnen hebben een gevoelig gehoor, waarmee ze prooidieren kunnen opsporen. Buiten het water kunnen dolfijnen ook zeer goed zien Dolfijnen zijn met aan een plaats gebonden, maar ze houden zich op waar genoeg prooien te vinden zijn, zoals allerlei vissen en soms inktvis. Dolfijnen slapen anders dan andere zoogdieren. Ze moeten steeds naar boven komen om adem te halen. Dolfijnen nemen daarom korte rustpauzes, waarbij de ene hersenhelft rust en daarna de andere. Dolfijnen kunnen nooit helemaal rusten. Zij rusten door op het water te dobberen of heellangzaam te zwemmen. De ogen zijn dan half dicht De grootste vijand van de dolfijn is de mens. Dat komt omdat de mensen allemaal troep in het water gooien. Als de mens aan het vissen is, raakt de dolfijn vaak verstrikt in de netten van de vissers. De Orka en de Haai zijn natuurlijke vijanden van de dolfijn. Ook wordt een dolfijn door de mens gevangen om als aas te dienen voor de haaienjachtDolfijnen eten verschillende soorten vis: haring, makreel, sprot, wijting en inktvis. De dolfijnen eten gemiddeld 8 kilo vis per dag.